De trainer/meester (shifu)
Na een intensieve sportperiode als jeugdlid bij een voetbalvereniging, kwam Robert in 1987 in aanraking met Kung Fu. Geïnspireerd door de media, de bokstrainingen van zijn vader en de toenmalige tv-serie Kung Fu met David Carandine, was de belangstelling voor de Kung Fu gewekt. Al na de eerste Kung Fu training, was Robert enorm onder de indruk van deze Aziatische vechtkunst.
Negentien jaar heeft Robert het shirt gedragen van Tueh Ming Sin Kung. In deze periode behaalde hij in 2002 zijn zwarte band (assistent trainer). Na een stageperiode van 2 jaar, behaalde Robert in 2004 zijn lerarengraad “To Dei”. Deze titel gebruikte hij om een jeugdtraining op te starten onder de naam Tueh Ming Sin Kung.
In maart 2006 hield Tueh Ming Sin Kung op te bestaan, dat was het moment voor Robert om zijn eigen school op te richten, genaamd “Bai Jia Zhi Dao” (de weg van vele stijlen). Na een half jaar alleen een jeugdgroep te hebben begeleid en zich verder verdiept te hebben middels zelfstudie in de Chinese krijgskunst (zowel fysiek als geestelijk) besloot Robert dat het tijd was om de Kung Fu school Bai Jia Zhi Dao uit te breiden en te completeren met een training voor volwassenen.
Robert is gedurende de periode dat hij leerling was, ook zeer actief geweest in wedstrijdverband, zowel in sparring als stijlmatige Kung Fu beoefening. Dit heeft geresulteerd in diverse ereplekken op nationaal en internationaal gebied. De ervaring die Robert destijds heeft opgedaan, wil hij graag overbrengen op zijn leerlingen.
Sinds 2009 heeft Robert zijn kennis verder uitgebreid door aandacht te besteden aan de innerlijke Kung Fu. Met als gevolg dat shifu Robert vanaf 2016 ook les geeft in Tai Chi/Qigong (Chinese bewegings, gezondheidsleer )
De school bestaat sinds 2005, destijds onder de naam Tueh Ming Sin Kung. Met ingang van 1 oktober 2006 is de naam veranderd in Kung Fu School “BAI JIA ZHI DAO” (spreek uit als Baj Zia Zie Dauw), wat betekent: “De weg van vele stijlen”.
Voor deze naam is gekozen omdat de Kung Fu stijl die in onze school wordt beoefend, een combinatie is van verschillende hoofdstijlen. Het fundament van onze Kung Fu stijl is de Zuid-Chinese familiestijl “Sin Chuan” (waaierboxen). Naast deze familiestijl komen er ook technieken terug uit andere hoofdstijlen, zoals Wing Chun, Shoalin Long Fist, Chay Lay Fut en Hung Gar. Dit alles is een combinatie van Noord- en Zuid Chinese Kung Fu.
De hoofdgedachte van de school Baj Jia Zhi Dao is dat er binnen onze school traditionele Kung Fu getraind wordt. Dit betekent dat de trainingsaanpak in onze school veel overeenkomsten heeft met de opleiding die Chinese krijgers vroeger kregen.
Respect, discipline, bezieling en sociale omgang staan hoog in het vaandel van onze school. Opmerkelijk voor Kung Fu school Bai Jia Zhi Dao is het Chinese wapengebruik. De wapenbeoefening is een belangrijk onderdeel in onze school. We zien de wapenbeoefening als een verlengde van de basisopleiding. De wapenbeoefening is een belangrijke bijdrage aan de totale Kung Fu beoefening. De wapenbeoefening is hoofdzakelijk weggelegd voor de gevorderde leerlingen. Dit zijn leerlingen die onbewapend een goede basisoefening beheersen.
Bai Jia Zhi Dao
Graduatie van onze school
De individuele beoefeningsniveaus in onze school worden benoemd in "Tuans" (Chinese benaming voor niveaus of graduatie).
1e t/m 4e Tuan = beginners niveau
5e tuan = half gevorderd niveau
6e t/m 7e = gevorderd niveau
8e tuan = zwarte band niveau
9e tuan= 1e dan graad
10e tuan = 2e dan graad
11e tuan = 3e dan meestergraad
12 tuan =4e dan meestergraad en grondlegger, stijlbewaker van de Kungfu school.
Dan en meestergraden: voor deze graden geldt dat behalve de fysieke kwaliteiten, de Kung Fu beleving en geestelijke ontwikkeling een steeds grotere rol spelen.
CHINA
China 2004
In 2004 bezocht Robert samen met Marc Vossen voor het eerst China. De bestemming was de hoofdstad Beijng, Luoyang en het Shoalin klooster in Henan, met als eindbestemming Shanghai om van hieruit terug te vliegen naar Nederland. De eerste dagen in Beijng waren overweldigend, met bezoeken aan de Verboden Stad, de Chinese Muur, de ochtendsessies in de parken en niet te vergeten het bezoek aan het Zomerpaleis. Dit waren onuitwisbare momenten en ervaringen voor Robert. In Luoyang was het bezoek aan een van de Kung Fu Scholen een mooie beleving. Het bezoek aan het Shoalin klooster in Henan was een indrukwekkende ervaring om nooit te vergeten. Ook in de trein waren er mooie momenten, temidden van de Aziaten. Shanghai werd kort bezocht een mooie afsluiter van de reis, om nog lang van na te genieten met een zeer voldaan gevoel.
China 2012
in april 2012 ging robert weer naar China, deze keer samen met zoon Yve en een leerling van onze Kungfu school.Deze reis vertrokken de reizigers vanuit Amsterdam-schiphol. Zaterdag 28 april arriveerde we na 9,5 uur vliegen op vliegveld beying lokale aankomst tijd 08.15 uur,daar werden we opgehaald en direct na ons hotel gebracht in Beying (Dong Fang hotel) Na het inchecken zijn we de verboden stad en het plein van de Hemelse vrede gaan bezoeken, Yve vondt het allemaal geweldig en liet deze mooie indrukken diep op zich inwerken .Voor Robert was het heel apart om deze plekken opnieuw te beleven, tijdens eerdere reizen door China was deze plek voor Robert niet nieuw maar nu wel heel bijzonder om dit samen met zijn zoon te delen. Verder hebben Robert en Yve de Chinese muur bezocht en werden onderweg verrast door een voetmassage en een bezoek aan een theehuis. Na een aantal dagen in Beying reisden we de nachttrein naar Luoyang gereisd om hier de Longmen grotten te bezoeken, vervolgens naar Shoalin voor drie dagen. Hier hebben we trainingen en demo'sbijgewoond, getraind en het mooie gebergte met de kabelbaan bezocht. Na een aantal dagen Shaolin zijn we met de hoge snelheidstrein doorgereisd naar Xian voor een kort verblijf, veel mooie dingen gezien en gedaan zoals een fietstocht over de stadsmuur, de klokkentoren bezocht en een mooi Chinees park. Vanuit Xian zijn we teruggereisd naar Beying om terug te vliegen naar Schiphol. Het was een druk programma maar voor beiden, maar een onbetaalbare ervaring die nog lang in het geheugen gegrift blijft.
China 2007
In mei 2007 ging Robert wederom naar China. Dit keer vertrok hij vanuit Frankfurt, de bestemming van deze reis was het Zuiden van China, Gangzhou (Canton), Hongkong en Foshan. Het doel van de reis was om een aantal Kung Fu Scholen te bezoeken en een kijkje te nemen bij de Zuid-Chinese Kung Fu stijl. Tijdens deze reis lag de focus hoofdzakelijk op de Kung Fu stijl Wing Tsun. Door het bezoeken van een aantal scholen werd het Robert snel duidelijk dat deze stijl behoorlijk compleet en zeer effectief was. Met name het sparren met een partner maar dan kort op de man. Hongkong was een geweldige ervaring, maar het was eigenlijk een te kort bezoek aan deze grote wereldstad. Het is zeker de moeite waard om een keer terug te keren voor langere tijd. Vanuit Gangzhou werd een bezoek gebracht aan Foshan. Met de achterliggende gedachte dat deze stad een bijdrage heeft geleverd aan het onstaan van de Chinese traditionele leeuwendans was al een beleving op zich. Bij een bezoek aan het Foshan museum Ancestral Temple en de Memorial Hall van groot meester Yip Man in Foshan City, werd snel duidelijk dat hier de leeuwendans nog hoog in het vaandel staat. Hoge stellages, leeuwenkoppen, pakken en trommels in overvloed, erg mooi om te zien. Een hele mooie ervaring waren de ochtendtrainingen in de parken en niet alleen de trainingen, maar ook de kennismaking met de cultuur en de sfeer waren uitermate waardevol.
china 2015
In april 2015 vertrok Robert weer naar het land van de Chinese Martial Arts, deze keer samen met zijn dochter Yvana en een leerling is van onze Kung Fu school. We vertrokken wederom vanuit Amsterdam naar Beying. Na het inchecken in het wel bekende hotel Dong Fang zijn we ‘s middags in Beying op verkenning geweest, zo kon Robert een paar mooie (en bekende) plekken met zijn dochter delen.
Na het bezoek aan het plein van de Hemelse vrede en een wandeling door de Hutons was het Beipark aan de beurt en vervolgens met een ritsja naar de tempel van de Hemelse vrede, als afsluiter een maaltijd in een traditioneel Chinees restaurant, voor Robert ook een bekend adres
De derde dag hebben we Beying bezocht, de Chinese muur in Maitayi en vervolgens het zomerpaleis op de terug weg naar Beying.
De vierde dag een Kung Fu training bezocht in het Tian Tan park(tempel van de hemel) een hele fijne training, de rest van de dag rustig chillen als voorbereiding voor de tocht naar Lu0yang.
De vijfde dag was vroeg opgestaan om met de taxi en naar het grote trein station in Beying te gaan. Met de hoge snelheidstrein zijn we naar na Luoyang gereisd om vier uur later daar aan te komen. Ook hier weer met de taxi naar het hotel. Niemand sprak een woord Engels, bijzonder om dit mee te maken en uiteindelijk toch alles geregeld te krijgen.
De zesde dag zijn we na een vroeg ontbijt per taxi naar Shoalin Deng Feng city gereisd. Robert was hier 2 jaar eerder met zijn zoon geweest. Nu bekeek Robert het resort van een andere zijde samen met zijn dochter. Samen hebben we trainingen bezocht en de Wushu show, de begraafplaats en met de kabelbaan zijn we het gebergte ingegaan. We hebben de wijze monniken mogen ontmoeten, voor Yvana was dit een geweldige ervaring. Natuurlijk hebben we ook de Shaolin tempel bezocht, ook dit maakte een grote indruk op de 15 jarige tiener Yvana .
De zevende dag reisden we weer naar het station in Luoyang en met de hoge snelheidstrein terug naar Beying, terug naar het vertrouwde hotel Dong Fang. Wederom gegeten in “ons” traditioneel Chinees restaurant en vroeg gaan slapen na een mooie, lange dag.
De achtste dag stonden we vroeg om te trainen. Na de training hebben we de Verboden stad bezocht, de kolenheuvel en het park.Met de ritsja terug naar het hotel. Het was een aparte en leuke ervaring om de moslimbuurt te bezoeken, vlak achter ons hotel.
De negende dag was er een ochtendtraining in de lokale Kung Fu school, ook heel bijzonder. Rond de middag hebben we een bezoek gebracht aan het Nian Jan park, het was zondag en daarom waren er extra activiteiten, veel dans en zang maar ook Tai Chi, Kung Fu en Qigong en gezondheidsoefeningen. Uiteraard konden wij het niet laten om deel te nemen aan een aantal van deze lessen, opnieuw een mooie ervaring voor ons beiden.
De tiende dag bezochten we de trommel en de klokkentoren in Beying, lopend langs de Verboden stad, via het park van de kolenheuvel hebben we de Westgate verlaten, dankzijn de ANWB routeplanner liepen we in de juiste richting. Eenmaal aangekomen hadden we het geluk dat we en trommelceremonie van dichtbij mochten meemaken, zeer mooi en traditioneel. Vervolgens bezochten we een theehuis en het Beheipark. Yvana vond het fantastisch, voor Robert was dit een bekende locatie, maar daarom niet minder mooi. ‘s Avonds hebben we nog een keer een bezoek aan de Hutongs gebracht. Het blijft indrukwekkend om als westerling je tussen de lokale Chinezen te begeven.
De elfde dag was het tijd om terug te vliegen naar Amsterdam. We kijken terug op een geweldige ervaring; dit was een echte studiereis in het teken van de Chinese Martial Arts, de cultuur en de Chinese gezondheidsbewegingsleer in de breedste zin van het woord.
Alle China reizen samen hebben mij als Martial Arts beoefenaar een verhelderend beeld gegeven van de Chinese cultuur en bovendien geïnspireerd om deze ervaringen te integreren in mijn leven en lessen in Nederland. Dit was zeker nog niet mijn laatste bezoek aan deze geweldige Aziatische cultuur.